Trumskinn - guide

Innehåll

Inledning
Det är tur för alla kalvar, getter och bufflar att det syntetiska trumskinnet uppfanns för ca 50 år sedan. Antalet trumslagare under senare halvan av 1900-talet har formligen exploderat och därmed även behovet av trumskinn. Förutom omtanken för djuren har de syntetiska skinnen en rad fördelar som t.ex jämn kvalitet, bättre hållbarhet samt väder och temperaturbeständighet. Idag finns en mängd olika typer av trumskinn för att passa alla önskemål.

Översättningstabell
Alla tillverkare har ungefär samma grundsortiment bestående av de mest populära trumskinnen. Tabellen nedan visar vilka modeller hos de olika tillverkarna som bäst överensstämmer med varandra (t.ex RMVs Clear motsvarar Evans Genera G1 clear och Remos Clear Ambassador).


Grunder
Grunden i alla trumskinn är en plastfilm som är monterad på en metallring. Plastfilmen är i de flesta fall gjort av materialet Mylar. Trumskinnen delas upp i tre viktkategorier som i praktiken avser tjockleken på plastfilmen. Kategorierna är ’thin’, ’medium’ och ’thick’ alternativt ’heavy’. Tjockleken mäts i ’mils’ där en mil är en tusendels tum.
Grundregeln är tunna skinn är känsligare på så vis att de ”reagerar” redan vid lätt beröring medan tjockare skinn kräver mer kraft innan de börjar låta. Tjockare skinn är å andra sidan mer stryktåliga än tunna skinn.

  • Thin är omkring 7,5 mils och ger en ljus klang. De används vanligtvis som underskinn/resonansskinn på virveltrumman.
  • Medium är omkring 10 mils och är ett all-around-skinn som kan användas både som ovan och underskinn.
  • Thick/Heavy är vanligtvis 14 mils som uppnåtts genom att använda dubbla lager 7,5 mils film. Tjocka skinn har en mörkare klang och används förslagsvis som slagskinn till rock och hårdrock.
    Som kuriosa kan nämnas att vanligt gladpack som används i köket är ca 3 mils.

Clear och coated
De flesta trumskinn finns med och utan beläggning/frostning, ’clear’ respektive ’coated’. Beläggningen efterliknar den som finns hos naturskinn och är en förutsättning för att kunna spela med vispar. Ett ”coated-skinn” ger ett lite mer dämpat ljud och tar bort lite av de övertoner som normalt uppstår. Som vanligt är det i första hand ljudegenskaperna som avgör vilket skinn som passar bäst.


Tabellen visar ljudkaraktäristiken för de vanligaste typerna av trumskinn. I detta fallet är det RMVs skinn men tabellen gäller oavsett tillverkare (dvs skillnaderna mellan clear, coated samt 1 och 2 lager film).

Underskinn
Underskinn/Resonansskinn är, som namnet antyder, det skinn som sitter på undersidan av trumman (frontskinn på bastrumma) och har till funktion att skapa resonans i trumman. Det är samma sorts skinn som används på undersidan som ovansidan men tunna och medeltunna skinn är de tjocklekar som nästan uteslutande används på undersidan för att få maximal känslighet och resonans.

Välja skinn
Valet av trumskinn är som vanligt en fråga om personlig smak. Förutom ljudskillnaderna mellan olika typer av skinn är det även skillnader i hållbarhet och känsla. Nedan är en tabell som kan ge en liten fingervisning om vilken typ av skinn som lämpar sig för olika tillämpningar/musikstilar. Tabellen gäller för RMVs modellbeteckningar på trumskinn.


Tabellen ger förslag på val av trumskinn baserat på typ av musikstil. Batter=slagskinn, Reso=resonansskinn.

Trumstämning
Att stämma trummor är lite av en vetenskap. Det finns trumstämningsprodukter på marknaden som lovar mycket men, som i vårt tycke, håller tunnt. Det finns en hel artiklar på nätet som behandlar området men trumstämning är ett område som tyvärr är snudd på omöjligt att lära sig på teoretisk väg. Vi rekommenderar alla trummisar, som inte har en trevlig trumtekniker eller ljudguru som granne, att köpa Bob Gatzens DVD "Drum tuning, sound design simplified". Med den i ägo öppnar sig en ny värld. Bob är en guru på området och jobbar med utveckling av trummor. Han går igenom allt som är värt att veta om hur trummor ska stämmas beroende på vilket ljud som önskas. En riktig guldgruva! Finns förstås här i butikens DVD-sortiment.

Mäta skinn
Storleken på trummor mäts i tum. Storleken på trumman/skinnen är diametern mätt innanför sargen. Saknar du tumstock kan du mäta i centimeter och dividera med 2,54 för att få fram storleken i tum. Här följer en översättningstabell med de vanligaste storlekarna på trumskinn. Måtten är avrundade till hela centimeter.

Storlek tum/cm

Kommentar

8"

20cm

10"

25cm

Mycket vanlig storlek för hängpukor.

12"

30cm

Mycket vanlig storlek för hängpukor.

13"

33cm

Mycket vanlig storlek för hängpukor.

14"

36cm

I särklass vanligaste storleken på virveltrummor. Mycket vanlig storlek på golvpukor.

15"

38cm

16"

41cm

Mycket vanlig storlek på golvpukor.

18"

46cm

Används på extra stora golvpukor samt små bastrummor.

20"

51cm

Mycket vanlig storlek på bastrummor.

22"

56cm

Mycket vanlig storlek på bastrummor.

24"

61cm



Slutord
Trummor låter alltid bäst med fräscha skinn. Därför bör du byta både ovan och underskinn regelbundet. Slitna skinn gör att trummorna låter dött och vem vill spela trummor då?


Författad av:Trumslagaren online 2006

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.