Digitala trummor kan delas upp i två huvudkategorier. Syntetiska och samplade. Vilket som är bäst diskuteras flitigt bland trummisar och studiotekniker. Här ska vi försöka bena ut vad som är skillnaden mellan de olika typerna av teknik för digitaltrummor.
I texten skriver vi trummor men menar både digitala trum- och cymballjud.
Syntetiskt ljud skapas med elektroniska ljudkretsar. Ursprungligen hade alla digitaltrummor syntetiska ljud och dessa trummor, ofta kallade synttrummor, hade enbart säregna ljud som inte var särskilt likt ljudet från ett vanligt akustiskt trumset. Allt eftersom utvecklingen av ljudkretsar gått framåt har det gått att skapa allt mer naturtrogna trumljud.
Samplade trumljud är kort och gott en digitaliserad ljudinspelning av en riktig trumma. Samplade trumljud var tidigare en dyr och svårjobbad teknik men utvecklingen går fort framåt och idag är samplade trummor vanligare än syntetiska.
Syntetiska trummor
Bland syntetiska trummor har Rolands digitaltrummor kommit längst. De har bl.a. lyckats dela upp trumljud i grundläggande beståndsdelar som de sedan lärt sig att kontrollera. Genom avancerad teknik för att känna av hur trumman spelas så kan det syntetiska ljudet anpassas så att det förändras på samma vis som hos en akustisk trumma.
Som trummis vet du att det med en och samma trumma går att få fram mängder av olika ljud. Beroende på hur och var på trumman du spelar får du helt olika ljud. Ett anslagslag ute i kanten låter helt annorlunda än ett anslag som exempelvis träffar både sarg och skinnets mitt samtidigt. Ett enskilt anslag låter på ett vis men ett snabbt efterföljande anslag låter på ett annat vis pga att skinnet redan är i svängning. Utöver detta så kan ljudet variera beroende på vad du använder för trumstockar, vilka trumskinn som sitter på trumman, hur trumskinnen är stämda och valet av sejarmatta. Självklart påverkas ljudet även av rummet som du spelar i.
Rolands avancerade teknik gör det möjligt att justera alla dessa parametrar. Med enkla justeringar kan du dessutom ändra ljudet utifrån material i trummorna, storlek på cymbalerna och mycket mer. Roland kallar detta för Supernatural och de mest avancerade inställningsmöjligheterna hittar man på bl.a flaggskeppet Roland TD-50.
För att summera kan man säga att det syntetiska ljudet enkelt kan justeras för att skapa en otroligt stor mängd olika ljud.
Samplade trummor
En trumsampling är en ljudmässig ögonblicksbild av ljudet från en specifik trumma under en specifik förutsättning. Det går att göra grundläggande bearbetningen av samplingen i efterhand såsom att ändra pitch och volym samt att lägga på ljudeffekter. I grunden är det ändå ett och samma statiska ljud. För att ge liv åt samplade trummor så använder man bibliotek med massor av samplingar som trummodulen sedan väljer bland för att spela upp det ljud som bäst motsvarar hur trumman spelats. Genom att slumpa lite bland samplingarna och att spela flera samplingar samtidigt (overlay) uppnår man ljudet från ett naturligt trumspelande.
Tillverkare som kommit väldigt långt inom samplade digitaltrummor är svenska 2Box och italienska Markdrum. Dessutom har vi svenska Toontracks med programvarorna EZ Drummer och Superior drummer som möjliggör samplade trumljud även för de som inte har ett samplingsbaserat digitaltrumset.
Samplingarna är oftast gjorda i proffsstudios, av studioproffs och proffstrummisar med proffstrummor. Resultaten är trumljud som är helt fantastiska.
Vad är bäst?
Vilket är då bäst av syntetiska eller samplade trummor? Proffsen träter om detta så något definitivt svar finns inte på den frågan. Dessutom har olika tillverkare kommit olika långt och deras produkter varierar förstås i prestanda. En nackdel med samplade ljud är ifall ditt önskade trumljud inte finns att välja bland. Då får man hoppas att det finns ett tilläggspaket att köpa. Det kan bli många paket om man tänker spela många olika musikstilar. En fördel är att vissa samplingssystem tillåter dig att lägga in egna samplingar (framför allt 2Box drumit five) vilket öppnar många nya möjligheter.
Ska vi ändå våga oss på att sticka ut hakan är slutsatsen att Rolands proffstrummor har bäst dynamik. De reagerar mer likt ett akustiskt trumset än något annat vi testat. Fördröjningen (delay) mellan anslag till ljuduppspelning är dessutom kortare/bättre än hos någon konkurrent även om de flesta idag ligger på fullt acceptabla värden. Trumljuden är också väldigt realistiska och välljudande, särskilt hos TD-50. Ändå är det svårt att matcha ljuden från proffssamplade trummor. Äkta vara är trots allt det som brukar vara det vi eftersträvar.
Ska vi då sticka ut hakan extra långt och lägga vår subjektiva bedömning så säger vi att Rolands proffsmodeller ger den bästa spelupplevelsen men för musikproduktion rekommenderar vi samplingar pga att äktheten i ljuden är svåra att överträffa.
Vill du ha det bästa av båda världar så kan vi varmt rekommendera att skaffa digitaltrummor från Roland och ansluta till en dator med programvaran Superior drummer. Då kan du enkelt och realtivt billigt skapa professionella trumspår med proffssamplingar.