Cymbalrengöring är ett ämne som många trummisar har starka åsikter omkring. Vissa vill att cymbalerna ska vara blanka och rena medan andra hävdar att uppbyggnaden av oxid, fett och avlagringar ger en naturlig cymbaldämpning som inte kan uppnås med cymbaldämpare. Rebecca har skrivit en artikel på ämnet.
Ketchup, läsk, citron och vinäger… Det här är bara några exempel på matvaror som folk utsätter sina cymbaler för. Ketchup kan fungera fint som cymbalrengöring, men sedan sitter man där med doften av korvkiosk och frågan är hur bra cymbalerna egentligen mår av denna behandling. Dessutom finns det en debatt om huruvida man behöver göra rent cymbaler över huvud taget. De som menar att man förstör soundet då man gör rent hävdar att deras trumlärare har sagt detta, men man kan ju misstänka att det handlar om lathet. Innan du gör rent dina cymbaler med schampo och citron så bör du läsa denna artikel…
Måste man göra rent?
Om du fnyser åt tanken om att inte rengöra cymbaler så tillhör du uppenbarligen de som tycker att ett trumset ska vara blankt och vackert. Det finns ju folk som hävdar att ljudet blir bättre av smuts och att hela grejen med cymbalrengöring är onödig och överskattad. Vem ska man tro på? De som inte rengör verkar ju lika övertygade som de som putsar regelbundet. OK, i det här läget måste du fatta ett beslut. Du kan sälla dig till gänget som gillar smuts och damm på sina trummor eller så kan du ignorera dessa kommentarer och ta hand om dina cymbaler på ett skonsamt sätt. Faktum är att det enda som verkligen kan skada ljudet hos en cymbal är verklig skada på den som till exempel sprickor. Om du använder dig av en skonsam rengöringsmetod så skadar du inte cymbalen!
Schampo och citron
Det finns en massa intressanta alternativa rengöringsmetoder som folk pysslar med. Ketchup, vinäger, citron och hårschampo är bara några exempel. Man kletar in cymbalen med dessa substanser och väntar allt från några minuter till några timmar. Vinäger och citron fräter bort smuts och fett- och kalkavlagringar, och det är det som gör att man får en blank och vacker yta igen. Faran med dessa alternativa rengöringsmetoder är att man riskerar att missa att man inte kan skrubba med vad som helst. En vanlig kökssvamp med rivig yta kan helt klart skada cymbalen så man måste torka och polera med en mjuk trasa. Fördelarna med den här typen av rengöring är att man för det mesta har citron, schampo och ketchup hemma. Nackdelarna är att man riskerar att skada sin cymbal samt att man kan få en obehaglig lukt som gör det svårt att spela efteråt.
Skydda loggor
För många är det viktigt att skydda loggorna på cymbalen. Man vill inte tvätta bort loggan men samtidigt så vill man inte ha en ful fläck omkring den. Ett sätt att skydda loggorna på är att tejpa över dem med maskeringstejp. Det gäller att använda sig av den sort som man kan märka ledningar med, som är enkel att ta av och som inte lämnar fula märken. Om du är osäker på vilken tejp du kan skydda cymbalens logga med så bör du rådfråga en kunnig person så att du inte rycker bort färg från loggan då du tar bort tejpen.
Det är viktigt att förstå att loggor kan vara av olika kvalitet och detta även då de kommer från samma tillverkare! Hur pass bra en logotyp kommer att sitta beror på hur den har applicerats och den tid den fick till att torka vid tillverkningen. Det är på grund av detta som man kan se att vissa cymbalers loggor håller färgen längre än andra trots att det handlar om samma modell och samma tillverkare. Som en tumregel så bör man vara försiktig med att putsa över själva loggan. Man måste inte gnugga in rengöringsmedlet precis där loggan sitter. Det går bra att helt enkelt svepa över denna plats och ändå få ett fint helhetsresultat.
Hur ofta ska man göra rent?
När man tycker att cymbalerna börjar se trista ut så är det dags att göra rent. Ibland blir man ju hemmablind och det kan hända att det verkligen är dags att göra rent men att man inte ens har tänkt på detta. Undersök cymbalerna i dagsljus då och då för att se hur de ter sig. En del rengör varje månad medan andra nöjer sig med 1-2 gånger per år. Om du är rädd för att för många putsningar kommer att skada loggor så bör du använda dig av tejp eller se till att du använder ett milt medel som inte bleker loggan nämnvärt.
Fingeravtryck får man enkelt bort med en vanlig putstrasa och den kan man svepa över sina cymbaler hur ofta som helst. En mer grundlig cymbalrengöring tar lite mer tid, men om du använder dig av ett bra medel så ska det inte vara komplicerat att få det gjort. Välj mellan en flaska som har sprayfunktion eller en variant med kräm som man smetar ut på cymbalen. Kom ihåg att produkter som är framtagna för att göra rent cymbaler med är skonsamma både för dig och för cymbalen. Följ instruktionerna noggrant och njut sedan av cymbaler som blänker precis som då de var nya.
Rengöringsprodukter
Det finns en mängd olika produkter för cymbalrengöring att välja på. Vissa fungerar bara bra på ett särskilt material (ja, cymbaler är gjorda av olika material/legeringar). Vissa är starka och vissa är svaga. På Trumslagaren rekommenderar vi cymbalpolish från Meinl. Den är perfekt för hemmabruk eftersom den inte stinker eller kräver polermaskin. Den är dessutom och relativt skonsam mot logos och ger dina cymbaler en fantastisk lyster. Meinl cymbalrengöring hittar du här.
Läs också
Trumslagarens cymbalguide - lär dig allt om cymbaler
Författad av:Trumslagaren online 2012, uppdaterad 2020